Actualitatea ambasadei

Alegerile pentru Președintele României 2019 – informații generale

 

În perspectiva alegerilor pentru Președintele României care se vor desfășura inclusiv în Regatul Suediei în perioada 8-10 noiembrie 2019 (primul tur de scrutin), respectiv 22-24 noiembrie 2019 (dacă va fi cazul), Ambasada României informează că în ultima decadă a lunii iulie a.c. a intrat în vigoare Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală (PL-x 329/01.07.2019), prin care se modifică Legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, Legea 288/2015 privind votul prin corespondență și Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților (legea poate fi consultată accesând  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr329_19.pdf ).

Printre noutățile cele mai importante se regăsesc prevederi privind înființarea secțiilor de votare în străinătate și durata votării în străinătate (3 zile) precum și modalitățile în care se poate exercita votul.

În legătură cu acest din urmă aspect, noua legislație prevede și posibilitatea ca alegătorul cu domiciliul sau reședința în afara României care dorește să voteze la alegerile prezidențiale din acest an în străinătate să se înscrie în Registrul electoral, în vederea exercitării votului, la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019, fie prin corespondență, fie la o secție de votare organizată la solicitarea transmisă Autorității Electorale Permanente (AEP) din România, de cel puțin 100 de alegători.

Potrivit unui comunicat al AEP disponibil pe site-ul instituției,la adresa http://www.roaep.ro/prezentare/comunicat-de-presa/comunicat-de-presa-privind-procedura-de-inregistrare-online-pe-portalul-www-votstrainatate-ro-a-alegatorilor-romani-aflati-in-afara-tarii/, alegătorii români se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro . Înscrierea va fi posibilă până în data de 11 septembrie.

Portalul cuprinde două secţiuni: alegător în străinătate la o secţie de votare şi alegător în străinătate prin corespondenţă.Potrivit AEP, întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro .

Ambasada încurajează cetățenii români din Suedia să studieze cu atenție informațiile privind modul de desfășurare a votului în străinătate și să dea curs acestor posibilități de înregistrare, care nu numai că reprezintă facilități semnificative pentru votarea în străinătate, dar dau și indicații asupra interesului de a vota, cu impact direct asupra numărului și amplasării secțiilor de votare și, implicit, asupra desfășurării, în cele mai bune condiții, a procesului electoral.

Ambasada României în Regatul Suediei va reveni permanent cu detalii suplimentare privind organizarea și desfășurarea procesului de vot la alegerile pentru Președintele României, intenționând de asemenea ca în perioada următoare să lanseze un proces de consultare cu reprezentanții comunității române din Suedia care doresc să acorde sprijin pentru organizarea alegerilor prezidențiale din toamna acestui an.

 

Informații suplimentare privind legislația în baza căreia sunt organizate alegerile pentru Președintele României se găsesc pe web site-ul Autorității Electorale Permanente - http://www.roaep.ro/ și pe cel al Ministerului Afacerilor Externe - http://www.mae.ro/node/49479 .

 

În prim plan

Conferința „Security Challenges in the Black & Baltic Sea Regions”

10.10.2019

La 10 octombrie 2019, la Stockholm, Swedish Atlantic Council a organizat Conferința cu tema „Security Challenges in the Black & Baltic Sea…

Ziua naţională a comemorării victimelor Holocaustului din România

09.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe aduce, astăzi, 9 octombrie 2019, cu prilejul zilei naționale de comemorare a victimelor Holocaustului din România, un…

Lista secțiilor de votare din Suedia la alegerile pentru Președintele României din noiembrie 2019

08.10.2019

În continuarea anunțurilor Ambasadei României în Suedia privind organizarea, în luna noiembrie 2019, a alegerilor pentru Președintele României, vă …

Invitație la întâlnire de informare și consultare pe tema alegerilor, la Göteborg

02.10.2019

Ambasada României în Regatul Suediei și Asociația Românească Unirea/ Rumänskaföreningen Unirea invită cetățenii români interesați să…