Actualitatea ambasadei

Alegerile pentru Președintele României 2019 – APEL către comunitatea românească!

Stimați cetățeni români,

Așa cum a fost anunțat pe mai multe canale publice, inclusiv prin paginile web și Facebook ale Ambasadei și cum probabil cunoașteți deja, în acest an vor avea loc alegeri pentru Președintele României. Primul tur de scrutin va avea loc la data de 10 noiembrie 2019 urmat, dacă va fi cazul, de un al doilea tur de scrutin la data de 24 noiembrie 2019.

În continuarea mesajelor anterioare menționate dorim să anunțăm și pe această cale că noua legislație include o serie de modificări importante față de precedentele alegeri prezidențiale, printer noutățile cele mai importante regăsindu-se prevederile referitoare la desfășurarea votului prin corespondență, înființarea secțiilor de votare și durata votării în străinătate (3 zile).

Toate aceste modificări pot fi parcurse în detaliu atât pe site-urile Autorității Electorale Permanente, http://www.roaep.ro/, respectiv al Ministerului Afacerilor Externe,  http://www.mae.ro/node/49479, cât și în precizările revizuite oferite de Ambasadă pe paginile de social-media dedicate acestui eveniment.

Ne adresăm acum dumneavoastră, și pe această cale, cu scopul și cu speranța obținerii sprijinului dumneavoastră și al comunității românești din Suedia în vederea creării unor condiții cât mai bune pentru desfășurarea decentă, cât mai cuprinzătoare ca număr și siguranță, a procesului electoral menționat. În acest sens,vă rugăm să ne ajutați în popularizarea acestor informații, insistând asupra posibilității de exercitare a votului prin corespondență sau de a vota în cadrul secțiilor de votare din străinătate și în zilele de vineri și sâmbătă, ca alternative pentru evitarea aglomerației la secțiile de votare.

Pentru familiarizarea cu procedura de organizare și desfășurare a votului, vă rugăm să acționați la nivelul membrilor comunității române din orașul sau zona în care locuiți și să îi informați în legătură cu aceste aspecte.

Ca și la scrutinele precedente, Ambasada dorește să organizeze și alte secții de vot pe lângă cele din Stockholm, dar acest fapt nu va fi posibil fără implicarea și efortul membrilor comunităților românești din Suedia (ambasada neavând personal care să poată asigura conducerea și funcționarea a mai mult de patru secții de votare).

În acest scop, Ambasada va avea nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru organizarea și susținerea corespunzătoare a activității secțiilor de votare, fapt care implică atât disponibilitatea membrilor comunității române de a deveni membri ai Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare deschise în Suedia și susține acest efort pe durata a 3 zile, pentru fiecare din cele două (posibile) tururi de scrutin (8-10 noiembrie și 22-24 noiembrie), cât și de a identifica un sediu corespunzător pentru organizarea secțiilor de vot, potrivit prevederilor legislației românești.

Prezența în Biroul Electoral al Secțiilor de Votare va trebui să fie precedată și de un proces intensiv de familiarizare cu prevederile legislației, respectiv cu utilizarea sistemelor electronice de verificare a participării la vot, iar viitorii președinți, vice-președinți și membri ai birourilor secțiilor de votare vor trebui să îndeplinească și să respecte câteva condiții prevăzute de lege (pot fi consultate pe aceleași site-uri indicate).

Având în vedere aceste elemente, precum și dorința Ambasadei de a facilita desfășurarea în condiții cât mai bune a procesului electoral, vă rugăm să ne transmiteți opiniile, sugestiile și propunerile privind implicarea dumneavoastră concretă în organizarea votului la alegerile pentru Președintele României la adresa de email stockholm.alegeri@mae.ro.

Pentru o discuție pe această temă, vă invităm de asemenea să participați la o întâlnire organizată la sediul Ambasadei României la Stockholm, la data de 24 August, orele 12.00. Confirmările de participare, precum și alte propuneri sau sugestii de implicare vor fi transmise la adresa stockholm.alegeri@mae.ro Având în vedere spațiul disponibil limitat, vor putea fi acceptate doar primele 40 de confirmări.

Funcție de reacțiile și răspunsurile dumneavoastră, inclusiv pentru și după întâlnirea din 24 august, ambasada va considera stabilirea și a altor sesiuni (modalități) de consultare colectivă.

În susținerea acestui apel, reiterăm faptul că procesul înscrierii cetățenilor români din străinătate (inclusiv Suedia) pentru votul prin corespondență sau tradițional la una din secțiile din străinătate (Suedia) se va încheia la 11 septembrie a.c.

Cu speranța că veți aprecia mesajul și apelul nostru,

Cu urări numai de bine,

Ambasada României în Regatul Suediei

În prim plan

Anunț important privind exercitarea dreptului de vot

13.09.2019

Stimați concetățeni, Vă informăm că, potrivit Ordonanței de urgență 64 din 12 septembrie 2019, a fost prelungită perioada până la care…

Întâlnire la Ambasadă privind alegerile pentru Președintele României

28.08.2019

La 24 august 2019 a avut loc, la sediul Ambasadei, o întâlnire cu reprezentanți și membri ai comunității și asociațiilor românești din Suedia.…

Ghid privind respectarea drepturilor copiilor

23.08.2019

Ambasada României la Stockholm readuce în atenția comunității românești din Suedia și a celor care călătoresc în această țară un ghid…

Alegerile pentru Președintele României 2019 – APEL către comunitatea românească!

10.08.2019

Stimați cetățeni români, Așa cum a fost anunțat pe mai multe canale publice, inclusiv prin paginile web și Facebook ale Ambasadei și cum probabil…