Actualitatea ambasadei

Ghid privind respectarea drepturilor copiilor

 

Ambasada României la Stockholm readuce în atenția comunității românești din Suedia și a celor care călătoresc în această țară un ghid privind aspectele relevante ale legislației și practicii suedeze privind respectarea drepturilor copiilor în Suedia.

Dorim astfel să informăm și să orientăm cetățenii români în vederea respectării legislației statului de reședință, pe un subiect extrem de sensibil pentru societatea și normele suedeze. Sperăm astfel că aceste informații vor contribui la prevenirea atât a unor eventuale cazuri de neînțelegeri privind conduita de adoptat față de minori, cât și privind cazuri având consecințe mai serioase, cu implicarea serviciilor de protecție a copilului din Suedia .     

Atragem atenția, cu această ocazie, că Ambasada are posibilități extrem de limitate, prin convențiile internaționale, de intervenție în situații litigioase având ca obiect măsuri dispuse de serviciile sociale suedeze.

Nu în ultimul rând, atenționăm prin acest ghid și asupra obligațiilor și bunelor practici care privesc copiii lăsați în România de părinți plecați la muncă în străinătate.

În cazul în care îl veți considera util, vă rugăm să îl transmiteți mai departe cunoscuților dvs. români.

 


Ghid privind

Respectarea drepturilor copiilor

 în Suedia

 

În Suedia este ilegală exercitarea oricărei violențe fizice sau a abuzului psihologic împotriva unui copil, fie că vorbim de măsuri coercitive exercitate de părinți, rude, cadre didactice sau alte persoane.

Violența fizică este definită ca fiind orice tip de act violent direcționat împotriva corpului. Pălmuirea ușoară, trasul de păr și ciupitul sunt de asemenea considerate ca violență fizică.

Abuzul psihologic poate însemna amenințarea, înspăimântarea, izolarea sau închiderea unui copil. Abuzul psihologic poate dăuna stimei de sine și dezvoltării copilului la fel de mult ca și violența fizică.

De asemenea, neglijarea îngrijirii copilului sau traiul acestuia în condiții improprii poate declanșa o anchetă.

Situațiile de abuz și neglijare a copilului necesită intervenții din partea serviciilor sociale. În unele cazuri poate fi luată decizia plasării copilului aflat în dificultate în afara familiei, luându-se în considerare interesul superior al copilului.

Oricine care, prin activitatea desfășurată cu copii și tineri din sectorul public sau privat (școli, grădinițe, spitale, etc) primește informații despre un prezumtiv abuz fizic sau emoțional asupra unui copil și consideră că acesta  ar putea avea nevoie de protecție, este obligat din punct de vedere legal să informeze serviciile sociale. Deși această prevedere se aplică numai persoanelor care lucrează cu copii și adolescenți, inclusiv simplii cetățeni sunt îndemnați, prin Legea privind serviciile sociale, să notifice serviciile sociale dacă suspectează că un copil este maltratat.

Dacă aveți neclarități sau întrebări privind aplicarea legislației suedeze, nu ezitați să cereți mai multe informații de la serviciul social al municipalității în care sunteți rezident. Informații detaliate privind sistemul de protecție a copilului din Suedia, precum și legislația relevantă se regăsesc la acest link.

Atenționare

privind copiii lăsați în România

Subliniem, în context, că părinții care intenționează să plece în străinătate, sau au făcut-o deja, și au lăsat copilul în România în grija unui terț (chiar dacă este o rudă apropiată), au obligația de a informa serviciul public de asistență socială din localitatea de domiciliu. Notificarea se poate face inclusiv prin email, fax sau scrisoare, trebuind să conțină datele de identitate ale persoanei în grija căreia va fi lăsat copilul, precum și adresa la care copilul locuiește, după plecarea părinților. Persoana în grija căruia se lasă un copil trebuie să fie obligatorie adult și să fie din familia extinsă.

Informații detaliate privind obligațiile părinților cetățeni români, aflați în această situație, se regăsesc la acest link.

În prim plan

Concert de colinde la 17 decembrie 2019

09.12.2019

Pentru a celebra spiritul Crăciunului și tradițiile europene, Ambasada României și Institutul Cultural Român din Stockholm, organizează, împreună …

Celebrarea Zilei Naționale a României la Stockholm

02.12.2019

În contextul marcării a treizeci de ani de la căderea regimului comunist, Ziua Națională a României a fost celebrată în Regatul Suediei la 28…

Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia Zilei Naţionale a României

01.12.2019

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 reprezintă reperul istoric principal al României moderne, iar împlinirea a 101 ani de la realizarea dezideratului de …

Parlamentul Suediei, Ambasada României și ICR Stockholm – eveniment de marcare a 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier

27.11.2019

Ambasada României în Regatul Suediei și ICR Stockholm, în parteneriat cu Parlamentul Suediei și alți colaboratori, au organizat, la 27 noiembrie…