Prima pagină

Despre comunitatea românească

Prima sesiune de finanțare din 2019 pentru proiecte destinate sprijinirii activității românilor de pretutindeni

 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță începerea primei sesiuni de finanțare pentru anul 2019, în perioada 20 martie – 04 aprilie.

Solicitanții pot transmite documentele conform “Ghidului Beneficiarului 2019” în perioada mai sus menționată, atât pe adresa de e-mail proiecte@mprp.gov.ro, cât și prin poștă/curier sau personal, la adresa Bulevardul Primăverii nr. 22, sector 1, București.

Liniile prioritare pentru acest an sunt „Educație” – Nicolae Iorga, „Președinția Consiliului Uniunii Europene” (doar pentru prima sesiune) și „Mass-media” – Mihai Eminescu.

 

Linkuri:

GHIDUL BENEFICIARULUI 2019

Documentar 2019

Cerere-de-finanțare 2019 (Anexa 1)

 

Sursa: http://www.mprp.gov.ro/web/mrp-anunta-inceperea-primei-sesiuni-de-finantare-pentru-anul-2019/

 


Comunitatea românească

Suedia este țara din nordul Europei cu cea mai mare comunitate de români.

Pe criteriul țării de origine comunitatea românească se ridică la 31.040 de persoane (conform datelor statistice suedeze pentru anul 2018 cu privire la persoane înregistrate cu rezidența în Suedia).

Românii din Suedia reprezintă a 18-a comunitate de străini din țara de reședință, dintre statele membre UE fiind a 5-a în acest clasament.

În ceea ce priveşte repartiţia teritorială, aceasta respectă densitatea de populaţie a Suediei, comunităţile de români fiind mai numeroase în zona capitalei şi în sudul ţării şi mai puțin dense în partea de nord.

Asociațiile românilor din Suedia reflectă densitatea comunităților de români din țara de reședință.

Crearea Episcopiei Europei de Nord şi numirea, în luna iulie 2008, a primului Episcop al Europei de Nord, Preasfinţitul Macarie Drăgoi, a condus la coagularea mai accentuată a comunităţii româneşti din Suedia în jurul parohiilor deja existente şi a celor nou create. 

În prim plan

Conferința „Security Challenges in the Black & Baltic Sea Regions”

10.10.2019

La 10 octombrie 2019, la Stockholm, Swedish Atlantic Council a organizat Conferința cu tema „Security Challenges in the Black & Baltic Sea…

Ziua naţională a comemorării victimelor Holocaustului din România

09.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe aduce, astăzi, 9 octombrie 2019, cu prilejul zilei naționale de comemorare a victimelor Holocaustului din România, un…

Lista secțiilor de votare din Suedia la alegerile pentru Președintele României din noiembrie 2019

08.10.2019

În continuarea anunțurilor Ambasadei României în Suedia privind organizarea, în luna noiembrie 2019, a alegerilor pentru Președintele României, vă …

Invitație la întâlnire de informare și consultare pe tema alegerilor, la Göteborg

02.10.2019

Ambasada României în Regatul Suediei și Asociația Românească Unirea/ Rumänskaföreningen Unirea invită cetățenii români interesați să…