Prima pagină

Despre comunitatea românească

Prima sesiune de finanțare din 2019 pentru proiecte destinate sprijinirii activității românilor de pretutindeni

 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță începerea primei sesiuni de finanțare pentru anul 2019, în perioada 20 martie – 04 aprilie.

Solicitanții pot transmite documentele conform “Ghidului Beneficiarului 2019” în perioada mai sus menționată, atât pe adresa de e-mail proiecte@mprp.gov.ro, cât și prin poștă/curier sau personal, la adresa Bulevardul Primăverii nr. 22, sector 1, București.

Liniile prioritare pentru acest an sunt „Educație” – Nicolae Iorga, „Președinția Consiliului Uniunii Europene” (doar pentru prima sesiune) și „Mass-media” – Mihai Eminescu.

 

Linkuri:

GHIDUL BENEFICIARULUI 2019

Documentar 2019

Cerere-de-finanțare 2019 (Anexa 1)

 

Sursa: http://www.mprp.gov.ro/web/mrp-anunta-inceperea-primei-sesiuni-de-finantare-pentru-anul-2019/

 


Comunitatea românească

Suedia este țara din nordul Europei cu cea mai mare comunitate de români.

Pe criteriul țării de origine comunitatea românească se ridică la 31.040 de persoane (conform datelor statistice suedeze pentru anul 2018 cu privire la persoane înregistrate cu rezidența în Suedia).

Românii din Suedia reprezintă a 18-a comunitate de străini din țara de reședință, dintre statele membre UE fiind a 5-a în acest clasament.

În ceea ce priveşte repartiţia teritorială, aceasta respectă densitatea de populaţie a Suediei, comunităţile de români fiind mai numeroase în zona capitalei şi în sudul ţării şi mai puțin dense în partea de nord.

Asociațiile românilor din Suedia reflectă densitatea comunităților de români din țara de reședință.

Crearea Episcopiei Europei de Nord şi numirea, în luna iulie 2008, a primului Episcop al Europei de Nord, Preasfinţitul Macarie Drăgoi, a condus la coagularea mai accentuată a comunităţii româneşti din Suedia în jurul parohiilor deja existente şi a celor nou create. 

În prim plan

Anunț important privind exercitarea dreptului de vot

13.09.2019

Stimați concetățeni, Vă informăm că, potrivit Ordonanței de urgență 64 din 12 septembrie 2019, a fost prelungită perioada până la care…

Întâlnire la Ambasadă privind alegerile pentru Președintele României

28.08.2019

La 24 august 2019 a avut loc, la sediul Ambasadei, o întâlnire cu reprezentanți și membri ai comunității și asociațiilor românești din Suedia.…

Ghid privind respectarea drepturilor copiilor

23.08.2019

Ambasada României la Stockholm readuce în atenția comunității românești din Suedia și a celor care călătoresc în această țară un ghid…

Alegerile pentru Președintele României 2019 – APEL către comunitatea românească!

10.08.2019

Stimați cetățeni români, Așa cum a fost anunțat pe mai multe canale publice, inclusiv prin paginile web și Facebook ale Ambasadei și cum probabil…